Site Loader
frangipani yellow flower

Acest grădinărit la scară mică este pentru cei care vor soluții 2 în 1, adică grădinăritul plăntuțelor care sunt nu numai sursă de activitate plăcută și terapeutică, dar și sursă pentru micronutienții, vitaminele, mineralele și antioxidanții de care corpul tău are nevoie pentru a-ți genera starea de sănătate fizică și psihică.

E superb să vii în „grădinuța” ta de pe balcon și să observi câte o surpriză în fiecare dimineață. Rucola care face florile ei mici și galbene, plus câteva frunze care au crescut suficient și sunt gata pentru salată, căpșuni care în sfârșit au primit suficient soare și s-au înroșit și îndulcit, un busuioc bogat numai bun de tuns și făcut pesto, pătrunjelul atât de nepretențios care crește și tot crește, gata de ciorbă.

Ideea acestui articol a pornit de la un cactus mic care mi-a înflorit. Adevărul este că eu am avut foarte puțin cactuși la viața mea și pentru prima oară un cactus îmi înflorește. A trebuit să ajung în Tenerife ca să mă bucur de această experiență, dar mă bucur că s-a întâmplat într-un final! Deci iată micul meu cactus care dă să înflorească și mai are o floare care e pe drum.

cactus ready to flower
Cactusul meu de gata să înflorească

Grădinăritul la scară mică, adică atât cât încape pe un balcon

Câte plăntuțe am putut aduna eu într-un mic balconaș în Tenerife de exemplu? Păi hai să începem lista.

Teide volcano view from a balcony in Tenerife
Balconașul meu în Tenerife, cu vedere la vulcan

În mod normal eu plantez chestii comestibile. Am de altfel momentan pe un balconaș de dimensiuni reduse o listă întreaga de plante pentru bucătărie, o grădinuță tip potager: rucola, oregano, salată, pătrunjel, cimbru de două feluri (unul cu o tentă de lămâie), rozmarin, salvie, mentă de două feluri, busuioc, un ardei, cepișoară care tocmai stă în floare, astea fiind cele comestibile de bază anul ăsta.

Sage bush on a balcony
Salvie pe balcon

Pe lângă mai am și câteva flori care au și rol estetic, dar pe care cel puțin sezonul ăsta l-am plantat nu pentru a fi comestibil, ci ca plante de acompaniament sau care mă ung pe suflet cu frumusețea lor.

Grădinăritul ca activitate terapeutică

Îmi place mult grădinăritul, îl consider o activitate terapeutică. Dar altfel sunt studii care arată faptul că în sol există bacterii care ne ajută să ne simțim mai bine și care țin deoparte anxietatea și depresia. Eu ca terapeut și psiholog mă interesează aceste aspecte chiar dacă nu sunt principala rațiunea pentru care eu grădinăresc.

Panoramic view of Teide volcano and Atlantic Ocean from Tenerife
Vedere panoramică de pe balconul grădinuță în dreapta Oceanul Atlantic, în față vulcanul Teide

Beneficiile grădinăritului, chiar și la scară mică

Este o plăcere după ce am lucrat ceva vreme la computer de exemplu să vin pe balcon să mă bucur de priveliște superbă din Tenerife și să curăț și să pigulesc florile care s-a trecut sau să iau inspirație pentru o rețetă pe care vreau să o pregătesc.

Trebuie să recunosc că plăntuțele astea care se cresc așa de ușor sunt scumpe la magazin. De fiecare dată când te duci la magazin poți să dai pe o salată sau pe o legătură de ierburi care găsesc foarte ușor gen pătrunjel sau cepisoara până la un euro, iar pentru salată chiar și doi euro.

Arugula with yellow flower
Rucola mea cu floare galbenă

Eu mănânc acum în schimb direct din tufa mea de rucolă câteva frunzulițe cu gustul ei ușor piperat care îmi place la nebunie. Și pentru asta doar trebuie să iau pigulesc din când în când la câteva zile, să-i dau apă și hrană pentru pământ. Este plină de vitamina C, printre alți micronutrienti foarte utili și adevărul este că cu greu ajunge direct în salată pentru că de obicei vin pur și simplu pe balcon și să „servesc” direct din tufă. Dacă am uneori căpșuni pur și simplu mănânc direct din tufă. Timpul petrecut cu fiica mea mâncând căpșuni și frăguțe direct din tufă este unul din cele mai prețioase pentru noi două. Am găsit-o mâncând și pătrunjel și rucola direct de pe plantă, ceea ce bineînțeles nu-i face rău deloc!

Inspirație din grădină pentru rețete

Uneori când nu am idei ce să gătesc, mă duc la tufele mele și mă uit care o duce cel mai bine și pe care ar fi cazul să o tund puțin. De exemplu acum cepișoara este destul de mare și aș putea s-o tund sau oregano este lunguț, ceea ce înseamnă că probabil astăzi voi face pizza pentru că am cu ce s-o asezonez!

oregano plant
Oregano sau maghiran

Voi de unde vă obțineți inspirația pentru rețetele de zi cu zi?

Cepișoara urmează să facă floare

Ia uite ce mare s-a făcut menta! Cel mai probabil este timpul să pregătesc restul ingredientelor pentru un Mojito, nu?

Menta a crescut suficient, e gata de mojito!

Ieri am tuns busuiocul și am făcut un pesto vegan fantastic!

Grădinăritul pentru cei care nu pot sta locului

Adevărul este că pentru noi cei care suntem mereu în priză și ne face plăcere să ne ridicăm mereu de pe scaun să implementăm idei care tocmai ne-au cașunat, grădinăritul prinde bine pentru că combină momentele de activitate și de pigulit la plante cu momentele de savurare și apreciere a peisajului și a roadelor muncii noastre.

Se întâmplă foarte des într-o dimineață cu soare să-mi pregătesc o cafea și să-mi propun numai să stau să admir peisajul și pe la jumătatea cafele deja am idei pentru ce mai este de făcut și încep să mișun printre plante și să le pigulesc sau să le degust.

Și apoi iar mă duc la scaun și mai admir puțin priveliștea, mai trag o gură de cafea și bineînțeles iarăși vine inspirația pentru ceva de făcut fie în grădină, fie o altă activitate importantă pentru mine.

Grădinăritul pentru a învăța răbdare

Sunt câteva aspecte foarte interesante și utile pe care le putem învăța ca oameni din grădinărit despre dezvoltarea organismelor vii în general, a oamenilor și a copiilor în special. Grădinăritul mă ajută să realizez faptul că a încerca să grăbesc dezvoltarea copilului meu spre exemplu nu-i va face niciun bine. Acesta este un beneficiu secundar pe care-l învăț de la grădinărit pentru a-l aplica ca părinte în relația mea cu fiica mea.

Girl among pink flowers
Fiicei mele îi plac florile

Oricât aș vrea ca anumite plante să rodească când doresc eu, pur și simplu este absolut irelevant pentru că fiecare organism are punctele sale de dezvoltare prin care trebuie să treacă și orice forțare smulge cu tot cu rădăcini tot organismul întrerupând complet procesul de creștere.

Există această similitudine între plăntuțelor și noi la organism precum copilași și bebeluși sau chiar și adolescenții, care au fiecare ritmul lor de învățare și de dezvoltare și sunt atât de capabili să învețe atât de multe într-un timp așa de scurt. Totuși fiecare organism are ritmul lui de dezvoltare care trebuie respectat pentru ca într-un final să se vadă cat de frumos poate crește și la ce potențial super poate ajunge.

Răbdare așa dar este esențială când ai de-a face cu organisme care funcționează după principiul sezonier și pentru care anumite intervale de timp sunt esențialeși decise de organism pentru a trece prin procese de creștere și dezvoltare. Astfel de proces există bineînțeles și oameni.

Post-edit: Cactusul meu a înflorit în aceeași zi!

cactus in flower with a pink flower
Prima mea floare de cactus ever

Laura Scrie

Eu sunt Laura, mămica unei fetițe adorabile, psihoterapeut de profesie, pasionată de dezvoltare personală, nutriție și procesele performanței. Locuiesc în Tenerife și practic în continuare tenis competitiv. Momentan lucrez în domeniul tehnologiei informației în limba germană, scriu în timpul liber și ofer uneori ședințe de coaching celor pasionați de optimizare personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre mine

Psihoterapeut Online Laura Sandu

Sunt Laura Sandu, de profesie psiholog și psihoterapeut, mămica unei fetițe adorabile, pasionată de nutriție, dezvoltare personală și procesele succesului și performanței. Lucrarea mea de dizertație pentru masterul de psihologie…

Invită succesul în viața ta

Acceptarea neconditionata