Site Loader
vegan calzone pizza

E interesant să vezi cu ce se recompensează lumea vinerea la final de săptămână de lucru la servici. Comenzile de pizza sunt poate cele mai populare și meniurile McDonalds. Ce înseamnă pentru noi a privi aceste alegeri ca pe excepțiile pe care le utilizăm ca recompensă, pe care în gândul nostru le merităm doar în ocazii deosebite? Nu am face asta zi de zi, doar când ne permitem. Dar oare ne permitem? Și acum întreb nu doar din punct de vedere financiar.

Poate este un aspect financiar: nu am comanda pizza zi de zi pentru că costă. Așadar dacă ne-am permite financiar, am mânca pizza mult mai des? Oare ce gânduri avem despre pizza și mâncare McDonalds? Chiar dacă nu e sănătoasă, mănânc pentru că îmi place, mănânc ca să-mi delectez simțurile?

În insulele Canare, cel puțin în Tenerife, obezitatea este destul de comună, inclusiv la copii. Grăsimea corporală în exces vine la pachet cel mai frecvent cu probleme de imagine de sine, cu probleme de sănătate care în timp se pot croniciza, cu scăderea calității vieții și limitarea lucrurilor pe care le poți face fără efort. E responsabilitatea adulților să nu expună copiii la astfel de riscuri care se pot evita.

Dar ce te faci când întreaga industrie alimentară este setată să te facă să privești mâncarea sănătoasă ca pe o pedeapsă, ca pe un cost emoțional enorm și un preț considerabil plătit pentru sănătate și abilitatea de a te bucura de corpul propriu și de tot ceea ce este capabil un corp sănătos.

Ce te faci când pizza și McDonalds este considerată recompensa la final de săptămână de lucru? Livrează cineva și meniu delicios, dar și sănătos? Deocamdată toată lumea consideră că aceste două cuvinte se exclud reciproc când vine vorba de mâncare: delicios și sănătos.

Nu le poți avea pe toate într-o farfurie? Tot ce este la îndemână când dorești să te recompensezi cu ceva, îți sabotează eforturile în restul săptămânii de a te îngriji de sănătatea ta. Și dacă situația e așa de comună, atunci înseamnă că e normală, nu? ȘI dacă e normală, atunci poate nu e așa de dăunătoare, nu?

Ei bine, industria alimentară nu este organizație non-profit care are ca misiune să se îngrijească de sănătatea ta. Dacă pot face profit pe costul sănătății tale, foarte bine. Așadar responsabilitatea să nu cedezi în fața presiunii este la tine, nu în exterior.

Da, ar fi frumos ca viața să fie corectă și cineva să se îngrijească să ne protejeze de interesele hapsâne ale industriei alimentare și să nu există ipocrizia de a pune un panou cu alimentație sănătoasă imediat lângă fridigerul unde ți se servesc doar preparate fără nici un fel de urmă de ingrediente sănătoase. Adică îți dau soluția cum ar trebui să fie alimentația ta, dar îți fur posibilitatea de implementare.

Sandwich cu ulei de soja modificata genetic și alte ingrediente surpriză.

Singura sursă de alimentație a angajaților când sunt la analghie sunt două frigidere care pentru un preț deloc neglijabil îți servește inclusiv soia modificată genetic, mult jamon și queso, multă carne și lactate, și singurul sandwich care are urmă de ceva frunză verde și tomate este cel mai trist sandwich văzut vreodată cu cea mai subțire și bleagă frunză de salată verde care a reușit să vadă lumina zilei.

Atunci pizza, nu? Dacă astea sunt opțiunile… Adevărul este că mi-a luat câteva săptămâni până am intrat într-o rutină în care am ceva sănătos întotdeauna pregătit la pachet pentru prânz la servici. Ia ceva organizare și planificare. Dacă după luni de zile greutatea mea nu oscilează nici în condițiile în care programul meu zilnic s-a modificat considerabil.

vegan calzone pizza
Am cerut calzone, dar fără brânză. Iată un calzone vegan.

Munca de IT este o muncă sedentară (cu excepția acelor persoane care circulă mult printre birouri și o evită înadins 😀 ). Supraponderalitatea și obezitatea este o problemă mai ales aici. Dar dacă inclusiv eșaloanele superioare (șefii noștrii) suferă din acest motiv, probabil educația pentru nutriția adecvată, cu atât mai importantă pentru un job sedentar, este insuficientă la toate nivelurile. Și din acest motiv nimeni nu se gândește că e necesar să se modifică oferta din frigidere pentru angajați.

Cei care se informează din studii știu că persoanele cu nutriție bazată pe plante au cel mai mic index de masă corporală inclusiv pentru stil de viață sedentar. Adică au greutatea cea mai mică dintre toate grupurile de nutriție evaluate: vegani (nu mănâncă deloc produse animale), vegetarieni (consumă lactate, dar nu cărnuri) și omnivori (consumă rutinier produse animale ).

Dar suntem în perioada de body positivity, adică iubește-ți corpul așa cum este. Da, iubește-ți corpul așa cum este, dar nu te amăgi că îi faci un bine băgând în el alimente care îți schimbă compoziția corpului (proporția grăsime-mușchi). În timp îți poate afecta calitatea articulațiilor, poți deveni pre-diabetic, te pândesc eczemele și inflamația cronică în corp, alte reacții auto-imune, îți crește riscul de anixetate și depresie și mai ales riscuri cardio-vasculare, care este factorul numărul unu pentru morbiditate și mortalitate pentru generațiile cu nutriția actuală.

Depinde cărui standard simți că aparții. Majoritatea dintre noi avem o idee despre ce înseamnă să ne fie suficient de bine. Fiecare își stabilește standardul personal pentru ce înseamnă suficient de bine. Cu toții avem standarde diferite.

Ca psiholog, ca fostă jucătoare de tenis competitiv și persoană pasionată de nutriție am făcut inclusiv cursuri de micronutriție și macronutriție la Universitatea din Wageningen, Olanda, ca să mă documentez care nutriție dă care rezultate.

După sarcină mă blocasem undeva la 10 kilograme peste greutatea mea obișnuită și nu știam de ce. Parcă metabolismul corpului se schimbase complet și nu își mai revenea. În jurul meu circula mitul o să vezi tu că după ce naști nu mai e la fel, corpul se schimbă și aia e, așa rămâne, n-ai ce-i face, e foarte greu, adică imposibil etc.

Realizând atunci că nu-i de glumă și trebuie să investighez mai în detaliu și să probez dacă chiar e imposibil să revin la cum eram odată sau nu, m-am pus pe studiu, mi-am luat glicemia de câteva ori pe zi timp de câteva luni pentru a vedea ce efecte au asupra corpului meu diferete chestii pe care le mănânc.

Știind ce știu acum, câteva tipuri de nutriție nu le-aș mai încerca vreodată (dieta ketogenică bazată pe produse animale). Știind ce știu astăzi, aș opta în orice moment pe nutriția bazată pe plante. A fost un proces, dar am ajuns unde în sfârșit simt că e locul meu.

Eu în 2018 când mă pregăteam pentru certificarea de instructor de fitness și rezistență musculară

Fibra musculară nu s-ar vedea dacă nu aș fi redus prin nutriție nivelul de grăsime corporală care ședea comod peste mușchi. Mă bucur că în sfârșit car cu mine zilnic doar ceea ce-mi folosește în corp și am renunțat la balastul grăsimii corporale în exces.

De când am învățat cum să-mi respect corpul și să-i dau numai ceea ce îi folosește, mă simt la fel de sprintenă ca la 16 ani, mult mai agilă mental decât poate eram vreodată și absolut împăcată cu gândul că știu cum anume să o ajut și pe fiica mea să ajungă aibă grijă de corpul propriu.

Mamă și fiică, 2019 Playa las Teresitas, Tenerife

Ar fi păcat ca eu care am pregătirea profesională pe care o am, ca psiholog și ca psihoterapeut să nu reușesc măcar pentru mine să implementez pașii necesari pentru a recupera sentimentul de tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Ei, nu chiar :), dar să te apropii de 40 de ani și să arăți și să te simți ca la 20 e unul din cele mai faine cadouri pe care mi le pot face.

vegan shopping list
Lista de cumpărături acum câteva săptămâni

Nu este deloc tortură să consum doar plante, fără produse animale. Credeam că îmi va fi greu pentru că îmi plăceau toate tipurile de brânză create pe pământul ăsta. Cu cât erau mai intense, cu atât îmi plăceau mai mult. Îmi place și pizza, am găsit varianta să mănânc și pizza bazată numai pe plante. Îmi place și lasagna, o fac vegană. Am învățat rețete complet noi și am adaptat rețetele mele preferate la nutriția mea de acum. Am găsit și brânzeturi vegane dacă mi se face dor. Dar nu prea mi se face dor, pentru că acum o mulțime de alte lucruri au înlocuit vechile obiceiuri și nu-mi lipsește nimic, dimpotrivă. Am învățat alte chestii și beneficiile sunt enorme comparativ cu costurile schimbării. Pentru mine investiția clar a meritat.

În ce anume constă investiția? Nu mă costă mai mult tipul meu de nutriție, deci nu la investiția financiară mă refer acum. Este vorba de investiția de efort necesară unei perioade de tranziție. Ce anume e necesar să faci dacă îți dorești schimbarea? Mare parte din proces implică și o evoluție persoanală, a felului cum gândești și a trăsăturilor de caracter pe care e nevoie să ți le dezvolți sau să le clădești pentru a genera alte rezultate decât ai acum. Vrei și tu rezultate? Iată cum mă poți contacta.

Laura Scrie

Eu sunt Laura, mămica unei fetițe adorabile, psihoterapeut de profesie, pasionată de dezvoltare personală, nutriție și procesele performanței. Locuiesc în Tenerife și practic în continuare tenis competitiv. Momentan lucrez în domeniul tehnologiei informației în limba germană, scriu în timpul liber și ofer uneori ședințe de coaching celor pasionați de optimizare personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre mine

Psihoterapeut Online Laura Sandu

Sunt Laura Sandu, de profesie psiholog și psihoterapeut, mămica unei fetițe adorabile, pasionată de nutriție, dezvoltare personală și procesele succesului și performanței. Lucrarea mea de dizertație pentru masterul de psihologie…

Invită succesul în viața ta

Acceptarea neconditionata