Site Loader
Blond girl with pink flowers

A fi un părinte bun presupune să cunoști nevoile copilului dincolo de cele de bază. Copiii au nevoie, pe lângă hrană și adăpost, și de grijă și ghidaj pentru nevoile lor emoționale, să se simtă în siguranță și protejați de persoanele care au grijă de ei, să se simtă apreciați și respectați ca persoane și să învețe obiceiuri și ritualuri care îi protejează pentru tot restul vieții.

Învață nevoile copilului tău

Mulți dintre noi părinții mei concentrăm exagerat doar pe nevoile de bază ale copiilor noștri: hrană și adăpost. Întrebările noastre pentru ei sunt de multe ori „ce-ai mâncat astăzi?”, „ce-ai făcut la școală?”, dar viața interna a copilului nostru este mult mai complexă (și mai interesantă de altfel) decât dezvăluie răspunsurile la aceste întrebări.

Odată satisfăcute nevoile de adăpost hrană și temele făcute putem să acordăm atenție și aspectelor din viața emoțională a copilului nostru care duc la bunăstarea emoțională și care cresc nivelul competențelor noastre că părinte.

Fii cel mai mare suporter al copilului tău

Uneori noi ca părinți credem că rolul nostru este să identificăm punctele slabe ale copilului nostru și să le corectăm cat mai repede posibil și asta bineînțeles pentru ai face o favoare copilului în timp. Totuși a ne concentra ca părinți pe zonele care necesită îmbunătățiri este activitatea care poate lua din atenția, energia și timpul pentru a ne concentra pe aspectele pozitive.

Ne îngrijorăm poate că dacă nu-i spunem noi unde e necesar să schimbe ceva, i-ar face oare altcineva o favoare să-i spună ce are de reparat? Și totuși vă propun să ne direcționăm atenția într-o altă direcție care va oferi rezultate mai bune: concentrați vă atenția pe ceea ce observați pozitiv la copilul vostru și fiți cel mai mare susținător al lui, audiența cea mai fidelă, persoana care îl protejează de critici mai ales în public.

Nu e necesar să demonstrăm altora în public că suntem părinți responsabili și îl punem la punct pe copilul nostru în timp ce avem audiență din exterior, fie că sunt alți membri ai familiei extinse, fie că sunt alți oameni în parcul de joacă. Umilirea publică nu a fost niciodată cea mai bună metodă de a motiva pe cineva, adulți sau copii, să-și schimbe comportamentul într-o direcție pozitivă.

Atenția pe recompense și aprecieri, nu pe pedepse

Care ar fi atunci alternativa noastre ca părinți pentru a susține comportamente pe care le dorim la copilul nostru și a minimiza frecvența și influența comportamentelor pe care nu le dorim la copilul nostru?

Atâta vreme cat majoritatea timpului nostru ca părinți este orientat și concentrat pe observarea aspectelor pozitive la copilul nostru și oferirea aprecierii pentru aceste comportamente, atunci nu suntem în pericol de a deveni vreodată prea critici și la fel de bine nu suntem în pericol de a aliena copilul nostru în timp prin absența susținerii pozitive.

Există cu siguranță multe aspecte la copilul tău de care ești mândru și de care poți povesti cu zâmbetul pe buze. Nu uita să-i spui direct cat de mult îl iubești și care sunt aspectele pe care le observi ca și atribute pozitive. Nu este necesar să marșezi prea mult pe aspectele pe care le consideri insuficiente sau care poate le-ai folosi ca și sursă de critică. Lucrează predominant cu ceea ce este pozitiv și vei vedea cum copilul tău răspunde prin creșterea frecvenței acestor comportamente dorite.

blond girl with pony tail
Micuța mea iubită

Iubește copilul necondiționat

Sunt momente în interacțiunea noastră cu copiii în care considerăm că a ne arăta supărați, nemulțumiți sau dezamăgiți și a-i retrage afecțiunea în acele momente va fi motivația de care are copilul nevoie pentru a-și modifica comportamentul și a genera pentru noi motive de satisfacție și mândrie față de el. Propun în schimb ca starea noastră emoțională și sentimentele noastre pozitive față de copil să fie mult mai independente de comportamentul lui decât a fost până acum.

Propun ca dragostea noastră să fie necondiționată și anume indiferent de ce face copilul sau ce spune copilul, afecțiunea noastră și dragostea noastră față de el să fie relativ constante în modul cum o demonstrăm prin atitudinea noastră, prin tonul nostru și prin comportamentul nostru față de el. Permite copilului tău să facă și greșeli din care poate învăța și singur. Păstrează starea ta emoțională într-o zona independentă de ce face copilului tău și anume nu permite ca starea ta de bine să fie ușor influențată de acțiunile lui.

Este o responsabilitate mult prea mare pentru un copil, indiferent că este la vârsta preșcolară sau adolescent, să fii responsabil de starea de bine a părintelui sau a unui alt adult. Este de altfel și un model pozitiv pentru restul vieții lui în care observă că ceea ce fac alții nu poate influența atât de mult starea lui personală, că noi ca oameni decidem în mare măsură cum ne simțim în fiecare moment, indiferent de ce spun sau ce fac alții.

Dragostea necondiționată din partea părinților îi ajută pe copii pentru tot restul vieții lor să se accepte ca persoană și să-și ofere singuri compasiune în momentele cele mai grele din viața lor. Dragostea necondiționată în primii ani de viață oferă reziliență emoțională pentru tot restul vieții lor. Sunt momente în viață în care fiecare dintre noi greșim și ne este foarte greu să ne uităm în oglindă și să ne oferim apreciere ca oameni în ciuda faptului că uneori facem acțiuni greșite. Modelul de care are nevoie copilul tău este în principal modelul tău de dragoste necondiționată prin care el învață să-și ofere pentru tot restul vieții lui această dragoste, inclusiv în absența ta și inclusiv în absența dragostei necondiționate din partea celorlalți.

Comunicarea înseamnă să și asculți

Există un clișeu care repetă „comunicarea este importantă în relații”. Bineînțeles că este importantă și în relația dintre părinte copil. Și totuși mulți dintre noi ca părinți considerăm că comunicarea părinte-copil are mai mult accent pe eu ca părinte vorbesc și copilul să mă asculte. Această comunicare este unidirecțională și este incompletă. Indiferent că copilul tău are 3 ani, 13 ani sau 30 de ani, obișnuiește-te cu o comunicare bidirecțională în care tu ești absolut capabilă să asculți și să observi omul care este în fața ta și să înveți despre personalitatea celui din fața ta, chiar că este cu 20-30 de ani mai tânăr decât tine.

Există întotdeauna ceva din care poți învăța inclusiv de la un copil de trei ani. Comportă-te ca și când ai conștientizat această sursă de interes pentru tine. Ofer atenția nedisimulată și neîntreruptă copilului tău pentru când are ceva să-ți povestească. Judecă ceea ce oferă copilul tău în funcție de standardul la care trebuie să fie el la vârsta lui. Comportă-te ca și când copilul tău vine frecvent la tine cu lucruri interesante și care pe tine te fascinează ca părinte și ca om. Aceasta îl învață pe copil să se uite la sine ca un om care are ce oferi, care merită să fie ascultat și să se simtă ca om interesant.

Aceasta îl va proteja pentru tot restul vieții sale mai ales în momentul în care va primi respingere din partea altora, fie că e sunt e vorba despre interviuri de job sau întâlniri cu persoane care îl consideră plictisitor. El va fi avut deja experiența de a fi tratat ca un om interesant care are ceva valoros de oferit celorlalți datorită faptului că tu l-ai ascultat cu atenție și inspirație la vârsta când el avea doar câțiva ani. Oferă acest cadou și îi va prinde bine pentru tot restul vieții lui.

Deleagă sarcinile pentru a elibera timp pentru copilul tău

Trăim într-o epocă în care multe dintre sarcinile noastre de rutină zilnică pot fi de legate în stânga și-n dreapta. Avem sper cu toții mașini de spălat haine, poate și mașini de spălat vase, uscătoare electrice, oale sub presiune, Thermomix, aspiratoare roboți care fac treaba singură, roboți de spălat geamuri etc. În curând vei vedea și mașini care calcă și aranjează rufele. Și eu am da altfel o mică armată tehnologică la dispoziție. Îmi fac viața mai ușoară și îmi eliberează timp să petrec cu fetița mea în parc sau la cinema de exemplu.

Mama mea când ne vede, mereu se minunează de cât timp câștigăm pentru noi două ca mamă-fiică datorită acestor avansuri ale tehnologiei de care ea nu a putut beneficia când era în situația mea și eu aveam vârsta fiicei mele. Profită și tu și imediat ce vezi oportunitatea în jur să delegi sarcinile de rutină care fură din timpul tău pentru copil sau alte lucruri importante și pune roboții la treabă.

Dacă îți permit finanțele, ia în calcul să valorezi timpul tău cu copilul mai mult decât a investi un ban pentru a externaliza o sarcină pe care în mod normal ai face-o tu. Există persoane care pot să facă sarcinile tale la fel de bine precum le faci tu. În momentul în care copilul tău îți solicită atenția sau îți cere să stai pur și simplu cu el pe canapea și să vă uitați la video nostim, folosește ocazia și nu lăsa să treacă. Gândește-te dacă ceea ce făceai poate fi externalizat altcuiva pentru ca tu să ai mai mult timp de calitate cu copilul tău.

Crează obiceiuri sănătoase pentru copilului tău

Ai grijă ca copilul tău să învețe deprinderi sănătoase care vor proteja pentru tot restul vieții lui. Învață-l de exemplu igiena dentala corectă pentru a proteja de suferință și costuri la vârste mici și pentru restul vieții. Fă din spălatul pe dinți un moment plăcut pentru copil în care voi doi vă spălați pe dinți împreună. La urma urmei ei și acest obiceiul aparent fără entuziasm sau aparent fără sursă de distracție poate fi transformat într-un moment de apropiere între părinte copil.

Uneori copiii regresează la perioade în care erau mai mici și cer părinților să-i spele pe dinți sau să-i trateze iarăși ca bebeluși. Îngăduie ocazional aceste momente pentru că ele sunt cele care vă apropie. Este greu să crești, este greu să treci de la faze de bebeluș la faze cu din ce în ce mai multe responsabilități. Ce plăcut este ca să simți din nou protecția și grija părintelui așa cum oferea la vârste mai fragede ale copilului?

Ai grijă de nutriția a copilului tău. Trăim în vremuri foarte periculoase pentru sănătatea noastră. Principalele surse de morbiditate și mortalitate precum problemele cardiovasculare, obezitatea, diabetul sunt generate de stilul de viață nesănătoasă și nutriție deficitară. Presiunea de a consuma alimente populare, dar care nu fac niciun beneficiu, ba care dimpotriva, ne sabotează starea fizică de sănătate, este foarte mare și solicită rezistența noastră ca părinți în fața presiunii de marketing.

A permite ocazionale excepții de la o dietă sănătoasă nu este nicio tragedie. Partea tristă este când rutina nutriționala copilului este insuficient de sănătoasă pentru a-l proteja pe copil de obezitate, de riscul de diabet, de probleme articulare și inflamatorii, de anxietate și depresie, poate inclusiv cu tulburări alimentare precum anorexie și bulimie, de eczeme și procese inflamatorii are pot fi prevenite și tratate cu nutriție adecvată.

Obiceiurile nutriționale pe care le învață în primii ani de viață sau în primii 18 ani de viață mai precis sunt obiceiurile care îl vor proteja de mari surse de suferință și de disconfort, inclusiv financiar, pentru restul vieții.

Obiceiurile sunt matrițe de comportament care ne pot fi foarte folositoare pentru tot restul vieții sa ne pot aduce în situații în care, indiferent cât încearcă doctorul nostru să ne convingă că este necesar să schimbăm ceva în dieta noastră, nouă ne vine foarte greu să ne schimbăm obiceiul într-o direcție sănătoasă. Ca atare mulți dintre noi datorită unui obicei vechi și nesănătos, riscăm să ajungem în sicriu mai repede decât este necesar.

Crează rutine și predictibilitate

Copiilor le place să se poată baza pe niște routine care le oferă un cadru de siguranță și care le dau un sentiment de confort și de liniște.

Poate pentru noi adulții o mică schimbare în rutina zilnică aduce un pic de divertisment și interes, dar pentru copii, având în vedere că foarte multe din lucrurile care li se întâmplă în viață sunt relativ noi și din oficiu interesante, este dezirabil să le creem rutine și ritualuri la care pot apela zilnic și care oferă structură în viața lor.

Consecințele emoționale pentru astfel de rutină și ritualuri zilnice sunt de liniștire și de calm, copilul nostru știe la ce să se aștepte și poate inclusiv prelua inițiativa pentru aceste activități.

Ia în calcul și ritualurile de a lua masa împreună și aici mă refer în special la a lua masa fără televizor și alte distrageri, ci pur și simplu a folosi acest moment ca și socializare. Putem lăsa în sfârșit în urma vechea zicală că la masă nu se vorbește ci doar se mănâncă. Bineînțeles încercăm să nu vorbim cu gura plină, dar asta este secundar. Atât în Franța spre exemplu, cât și în Italia și peste tot în lume, a mânca împreună este un moment de apropiere între membrii familiei sau între prieteni și un moment în care putem petrece timp de calitate împreună făcând o activitate care oricum este necesară zilnic.

Bineînțeles că sunt multe alte aspecte pe care le putem face ca părinți, dar ai aici cu siguranță multe puncte de lucru care îți pot îmbunătăți radical relația cu copilul tău și îi pot oferi ghidajul de care are nevoie pentru tot restul vieții.

Laura Scrie

Eu sunt Laura, mămica unei fetițe adorabile, psihoterapeut de profesie, pasionată de dezvoltare personală, nutriție și procesele performanței. Locuiesc în Tenerife și practic în continuare tenis competitiv. Momentan lucrez în domeniul tehnologiei informației în limba germană, scriu în timpul liber și ofer uneori ședințe de coaching celor pasionați de optimizare personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre mine

Psihoterapeut Online Laura Sandu

Sunt Laura Sandu, de profesie psiholog și psihoterapeut, mămica unei fetițe adorabile, pasionată de nutriție, dezvoltare personală și procesele succesului și performanței. Lucrarea mea de dizertație pentru masterul de psihologie…

Invită succesul în viața ta

Acceptarea neconditionata