Site Loader
ocean waves rocks and scupltural plant

Nu este întâmplător că locuiesc în Tenerife. A fost la momentul respectiv o alegere ghidată de decizia de a locui într-un mod care ne inspiră. Ne-am îndeplinit acest țel și acum trăim din punctul nostru de vedere în paradis. Bineînțeles paradisul nu este doar ceva referitor la mediul înconjurător sau faptul că tu ești pe insulă vulcanică cu clima superbă și mult soare. Mediul este și intern, cel pe care omul și-l construiește singur în alegerile lui de zi cu zi. Alegerile se referă la gândurile cu care alegi să-ți ocupi mintea și cu oamenii pe care îi alegi în anturajul tău.

Sunt situații în care oamenii te vor dezamăgi. De altfel există momente în care noi înșine ne dezamăgim. Acea plăcere precum grădinăritul sau plimbarea prin natura îți oferă un fel de sanctuar și o reanimare a calmului și a încrederii că această lume în care exiști poate produce lucruri minunate cât și lucruri odioase.

Atenție la ce fel de oameni alegi în anturajul tău

Nu ai niciun beneficiu să te înconjori (fie din inerție, fie cu intenție) de medii și oameni care sunt predominant distructivi sau toxici.

Ai mai multe de învățat și mai multă inspirație de absorbit dacă alegi acei oameni care te inspiră și pe tine să fii un om mai bun, nu neapărat ca și contrast cât ca și model la care să aspiri și tu.

Bineînțeles că în continuare vor exista pe pământ oameni care fac rău, mai mult sau mai puțin intenționat. Asta nu înseamnă că trebuie să fii și tu pe dintre ei sau trebuie să fii cel care mereu se axează pe ceea ce e absent sau negativ. Poți fi unul dintre oamenii care inspiră și care pot fi modele pozitive pentru ceea ce merge bine pe lumea asta și ceea ce ne ajută să creștem și să avansăm.

Timpul tău prețios este capital de investit

În timp vei avea de câștigat dacă ești mai selectiv cu mediile care îți consumă timpul și atenția, oamenii care beneficiază de investiția ta de timp și energie.

Viața e prea scurtă să o risipești în direcții neproductive. Mai greu este să-ți dai seama care dintre direcțiile pe care le utilizezi frecvent sunt de fapt neproductive. Dacă am fi complet onești cu noi înșine, multe din activitățile noastre sunt mai degrabă pierdere de vreme și distragerea atenției decât un beneficiu pentru noi. Anumite medii precum televizorul sau Netflixul concurează să-ți capteze atenția. Sunt medii care îți pot fura luni și ani din viața ta dacă permiți. Dar e bine să te întrebi și pentru ce beneficiu!

De pe la 21-22 de ani deja eliminasem complet televizorul viața mea. Pur și simplu când mă mutam în altă locație, nu mă înteresa să am televizor. Culmea este că nu eram neapărat neinformată ca și consecință. Dimpotrivă, poate eram mai dezinformată când ascultam prea mult ce spuneau la televior. De altfel sursele de informație și de divertisment s-au transformat în perioada actuală și mai ales în generația mea și a fiicei mele în medii mult mai interactive. Asta înseamnă că noi alegem ce conținuturi dorim să vizionam.

Plaja de la Nea, Tenerife
Playa de la Nea, Tenerife

Ceea ce face televizorul este să selecteze din multitudinea de evenimente zilnice pe cele mai odioase sau care stârnesc indignare și să le servească cu subtextul că ar reprezenta acurat societatea noastră.

Excepțiile nu confirmă regula. A crede că lumea arată exact așa cum apare la televizor este fals. Nu toți părinții îți tratează copiii cum se vede la televizor, nu toți profesorii, nu toți partenerii, nu toți șefii etc. Lucrurile negative atrag atenție pentru că sunt potențial periculoase, nu pentru că ar caracteriza majoritatea societății noastre.

De altfel poți să îți spui: dacă apare la televizor, înseamnă că e vreo excepție de cele mai multe ori negativă care nu caracterizează societatea, ci arată disperarea jurnaliștilor de a scoate audiență din zonele cele mai scabroase ale societății noastre.

Radazul Coast, Tenerife
Coasta Radazul, Tenerife

Alege conștient ce medii informaționale folosești

Există un mare avantaj în faptul că tehnologia modernă ne permite să ne alegem conținuturile informațiilor cu care dorim să interacționăm. În felul acesta pentru cei care sunt dispuși să învețe și să evolueze, există o multitudine de medii de unde se pot inspira.

Cei care își respectă timpul și energia vor fi atrași de acele medii și oameni care inspiră și care ridică standardul pentru cum să fii om pe lumea asta. Dacă vrei și tu să ai mai mult succes, devin-o mai selectiv cu investiția ta de timp și atenție. Alege conștient unde petreci timp și unde nu.

Ai încredere în oameni în general

Oamenii sunt în marea parte buni. Nu pierde ocazia să îți construiești încrederea în oameni în general. A te uita la cele mai catastrofale sau patologice exemple din societatea noastră sau din lume în general te face mai ostil în interacționa cu ceilalți. Vei crede că toți sunt așa cum vezi la televizor și că nu mai există oameni de calitate pe planeta asta.

Nu este chiar așa. Pe internet ai mai multe șanse să găsești și să urmezi persoane de excepție care construiesc și se uită mereu la ce se poate adăuga și îmbunătăți, fie la ei înșiși, fie la activitățile lor profesionale.

Nu sunt ei perfecți, dar cu siguranță au mai mult să te învețe decât contra-exemplele și oamenii hiper-critici sau toxici. Alege-i pe cei care chiar merită atenția, chiar dacă nu ajung cât ar merita la televizor.

Construiește-ți singur mediul care te inspiră

Ai oportunitatea să te uiți într-o mie de locuri, mai ales online. E bine să realizezi că de fiecare dată când alegi să investești într-o direcție, de fapt refuzi să investești timpul tău într-o altă direcție. Având în vedere că timpul nostru în zi este limitat și atât noi cât și persoane de mare succes avem fiecare 24 de ore, atunci gândește-te foarte bine ce faci cu această resursă care nu se mai întoarce.

Alegeți medii care te inspiră, alegeți oameni de calitate care să te înconjori de care să te înconjori, mergi în locuri unde s-a construit ceva și unde poți vedea cu ochiul liber atenția și meticulozitatea depuse pentru a înfrumuseța un spațiu exterior sau a înfrumuseța o viață de om.

Puerto de la Cruz, Tenerife
Coasta Puerto de la Cruz, Tenerife

Caută exemplele pozitive în cărți, în podcasturi, în istorie și filosofie, caută la stoici, caută-le în literatură ca exemple pozitive și inspirație.

Fă curățenie în mediul mental în care trăiești și ai grijă ce gânduri reciclezi atât despre tine însuți, cat și despre alți oameni și despre societate în general. Citește-l eventual și pe Victor Frankl care a supraviețuit în lagărele de concentrare (Man’s Search for Meaning, Pursuit of Happiness) și care a reușit să găsească ceva pozitiv inclusiv într-unul din cele mai oribile momente ale istoriei în care riscul de a-ți pierde viața era o teroare contantă.

Arată apreciere pentru ceea ce ai și ce poți construi

Studiile demonstrează că aprecierea ne face mai fericiți. Uită-te la ceea ce este prezent în viața ta, în familia ta și în societate în general și arată apreciere pentru ceea ce este prezent. Statistic vorbind nu am trăit niciodată într-o epocă cu șanse mai mari la supraviețuire și la longevitate decât acum, cu oportunități de educație mai mari decât acum, cu tehnologie mai utilă decât acum, cu mai puține războaie și mai puține violență decât oricând în istoria omenirii.

Nu uita toate aceste aspecte în momentul în care un exemplu negativ încearcă să-ți acapareze energia mentală și investiția ta emoțională. Dacă nu găsești în exterior mediile care să te inspire, atunci este timpul să te pui pe treabă și să ți le creezi singur.

Acest este unul din motivele pentru care de exemplu eu cresc flori și plante. Este felul în care eu îmi înfrumusețez mediului cu ceva ce mă relaxează și mă inspiră prin frumusețe și simplitate. Din acest motiv prefer să ies la o plimbare într-o zonă verde sau în natură în general. Apropo, se recomandă din ce în ce mai des pentru tratamentul anxietății și depresii să alegeți plimbări în zone de pădure sau zone verzi, parcuri etc.

Child near a pink flower bed
Două din cele mai superbe și perfecte lucruri pe lumea asta: copiii și florile.

Viața e scurtă așa că uită-te la locuri și la oameni care sunt frumoși și care merită atenția ta. Fii și tu la rândul tău un astfel de om care inspiră pe ceilalți și care aduce pozitiv care aduce un plus în viața celorlalți. Pregătește și tu mediul tău care să te inspire și să te încarce de energie pozitivă, în așa fel încât să poți să oferi atât din mediul tău cat și din energia ta pozitivă alta. Cel mai bogat vei fi când vei putea da maximul din tine însuți.

Laura Scrie

Eu sunt Laura, mămica unei fetițe adorabile, psihoterapeut de profesie, pasionată de dezvoltare personală, nutriție și procesele performanței. Locuiesc în Tenerife și practic în continuare tenis competitiv. Momentan lucrez în domeniul tehnologiei informației în limba germană, scriu în timpul liber și ofer uneori ședințe de coaching celor pasionați de optimizare personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Despre mine

Psihoterapeut Online Laura Sandu

Sunt Laura Sandu, de profesie psiholog și psihoterapeut, mămica unei fetițe adorabile, pasionată de nutriție, dezvoltare personală și procesele succesului și performanței. Lucrarea mea de dizertație pentru masterul de psihologie…

Invită succesul în viața ta

Acceptarea neconditionata