Importanta Esecului in Parenting

Importanta Esecului in Parenting

De ce este important sa creem un spatiu safe/de siguranta in care atat noi ca parinti cat si copiii nostri sa esuam in liniste. Ce vreau sa spun cu asta?

Ceea ce faci este foarte important, poate mult mai important decat ceea ce spui. Ca parinte procesul este totul. Nu rezultatul, ci procesul. Daca nu vrei ca copilul tau sa tipe, tu nu tipi. Daca vrei ca copilul tau sa nu loveasca, tu nu lovesti. Daca vrei ca copilul tau sa fie empatic fata de alti copii si persoane, tu trebuie sa fii empatic cu copilul tau. Intotdeauna procesul este mai important decat continutul cand incerci sa transmiti o competenta la copil. Copiii ne urmaresc, ne studiaza si invata competentele astea implicit, adica direct in fibra lor, somatic, fiziologic, neuronal. Se uita ce faci si iti modeleaza comportamentul. Si care dintre noi este perfect ca parinte sau om? Nimeni. Alt raspuns nu exista. Pur si simplu nimeni nu este perfect. Asadar vom gresi. Si daca gresim fata de copil, ne ducem si ne cerem scuze. Ai ridicat vocea la copil? Cand ti-ai recapatat echilibrul, te duci la copil si-i spui: “Ionut, cred ca am gresit dimineata ca am ridicat vocea cand m-am enervat. Imi pare rau ca am ridicat vocea. Ma ierti?”

Gandeste-te ce lectie extrage copilul tau din comportamentul tau in fata esecului propriu. Copilul se simte vazut si inteles, ai percutat ca ceea ce ai facut l-a deranjat si pe el, ca iti pasa de efectul pe care il are comportamentul tau asupra lui, ca intelegi ce are nevoie. Pe langa asta are experienta unui ditamai adult care este imperfect, care nu se sustrage sau ascunde de imperfectiunile sale si care demonstreaza abilitate de corectare a greselilor. Ii arati prin propriul exemplu ce inseamna sa iti asumi responsabilitatea pentru actiunile tale, ii arati cum constientizezi efectul actiunilor tale asupra persoanelor din jur, ii arati disponibilitatea ta de a acomoda bunastarea emotionala a altora si de a face pasii necesari, chiar daca sunt inconfortabili, de a exprima regret pentru o actiune neinspirata si de a solicita iertare.

Copilul invata ca merita sa fie tratat cu respect, ca o persoana la fel ca oricare alta. Copilul invata sa se priveasca pe sine cu respect si invata sa solicite comportament respectuos de la altii cand creste. Inca o lectie foarte valoroasa pentru copil este ca li se permite si lor sa fie imperfecti. Ca a fi imperfect nu e un capat de tara si iata cum se poate repara. Faci o prostiuta fata de cineva, ai ocazia sa revii, sa ti-o asumi si sa ceri iertare. Si iata cum repari o ruptura intr-o relatie. Iar a invata cum sa repari rupturi in relatii este o competenta esentiala si in cuplu, si la job si absolut peste tot pe unde exista relatii de o natura sau alta. A repara adecvat rupturile in relatii este o competenta necesara realizarii atasamentului securizant intre oameni. Iata de ce este important sa iti permiti sa esuezi in fata copilului. Pentru ca este o oportunitate de invatare, de a arata ca imperfectiunea se accepta si ca exista metode de reparat rupturile in relatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *